East Lothian Country House

East Lothian Country House | Gifford, East Lothian

The country house setting in East Lothian is very special with open views towards the Lammermuir Hills. You enter the grounds via an original and listed gate house with stone gate pillars and drive up to the house via a long driveway. The original house burnt down at the end of the second world war when it was hit by an M.O.D training airplane. The new house was built by the M.O.D and though the building was built with a certain Arts and Crafts character, the house was not of the scale and grandeur of the original House. Rectifying this and creating a set of buildings that complimented the scale of grounds played a central focus in proposals moving forward.

The later addition house was flanked to the east by stable buildings that projected in front of the main façade of the house. The kitchen and dining zones were also concentrated on the east side within the main house. The primary move focused on created a second flanking building that sat to the west side of the main house, this mirrored the stable building and set the main house as the centre piece within a horseshoe like entrance courtyard garden. We renovated the stable buildings to create gym areas and guest accommodation and linked this to main house with a glazed link that framed the views beyond. The main house was fully renovated to form snug winter living areas, study zones and bedrooms. The main entrance was centred on the façade and the stair was set within a double height space as a central feature, creating a much grander entrance experience.

The new West extension was designed to be quite anonymous within the formal entrance garden and presents Itself as a sandstone wall that mirrors the opposite stable walls. When you enter the west extension from the main house you are instantly transported into very modern glazed extension that opens to the landscape. The kitchen family dining and family living rooms (daytime and evening rooms) have been removed from the main house and are now set within the very modern extension. In this location the rooms associated with daytime living are arranged around the south and west natural light. A further benefit of locating the Kitchen in this location was that we could make a direct connection with an existing kitchen – walled garden, linking the growing of produce and the preparation of food and cooking.

Design Team
Architects: LBA and Jones Robbins Tobin
Interior Designer: Hen & Crask
Structural Engineer: David Narro Associates

Quantity Surveyor: Axiom
Landscape Design: Down to Earth

Contractor: John Dennis
Photography: Douglas Gibb Photography